‘Zet gentest in voor psychiatrisch patiënten’

Geef apothekers de ruimte om een genetische test in te zetten voor mensen met een Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA). Zo´n test voorkomt opnames en bijwerkingen, zoals agressie. Dat stelt de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het Algemeen Overleg (AO) geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op 21 mei, waarin de Vaste Kamercommissie de zorg voor deze groep patiënten bespreekt.

Bij 1 op de 10 patiënten worden medicijnen niet naar behoren afgebroken. Hierdoor ontstaan te hoge bloedspiegels en een verhoogd risico op bijwerkingen. Een juiste dosering van het geneesmiddel is van levensbelang voor deze patiëntengroep, aldus de KNMP. Dat geldt vooral voor antipsychotica en antidepressiva (SSRI’s).

De apotheker begeleidt dit proces. Een gentest bekort de tijd om een patiënt goed in te stellen met zo’n 6 weken. Dat vermindert het risico op ernstige complicaties. Het is daarom belangrijk dat er een vergoeding komt voor een farmacogenetische test voor deze patiëntengroep wanneer de apotheker die aanvraagt.

Lees hier het volledige artikel.