Leerproces beschadigt hersenen bij ouder worden

Het proces dat onze hersenen in staat stelt te leren en nieuwe herinneringen op te slaan, leidt ook tot aftakeling van de hersenen bij het ouder worden.

Dit is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), dat vrijdag is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell.

De bevindingen kunnen mogelijk worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe behandelwijzen voor degeneratieve hersenziektes zoals De ziekte van Alzheimer.

Volgens professor Neurowetenschappen Li-Huei Tsai breken onze hersencellen hun eigen dna als we iets nieuws leren. Deze schade moet onmiddellijk worden gerepareerd door neuronen. Dit is een essentieel deel van ons vermogen om te leren en dingen te onthouden.

Maar als we ouder worden, neemt het vermogen van onze cellen om deze dna-schade te repareren af, met een geleidelijke aftakeling van die cellen als gevolg. Dit leidt tot een ophoping van schade, die zeer nadelig kan uitpakken

DNA-schade
Tijdens eerdere onderzoeken naar de ziekte van Alzheimer bij muizen, ontdekten de wetenschappers dat zelfs voordat de symptomen van de ziekte zich aandienden, de hersenen van de muizen veel beschadigd dna bevatten.

Lees hier het volledige artikel.