Behandeling chronische wonden moet beter

De beoordeling en behandeling van chronische wonden kan aanzienlijk beter. Dat stelt specialist ouderengeneeskunde Armand Rondas in zijn proefschrift, waarop afgelopen vrijdag promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

Gemiddeld, zo laat hij zien, hebben vier op de honderd verpleeghuisbewoners een chronische wond die ook na drie tot vier weken niet vanzelf geneest. Het gaat om bijvoorbeeld doorligwonden, een open been of een diabetische voet. Het klinisch beoordelen van zulke geïnfecteerde wonden is geen sinecure, zeker niet in vergelijking met de beoordeling van geïnfecteerde acute wonden, aldus de promovendus.

Het best is om daarbij de consensus-richtlijn van de World Union of Wound Healing Societies uit 2008 te volgen. Dat betekent niet langer afgaan op traditionele symptomen, zoals ‘pus/abces’ of de aanwezigheid van een ‘onwelriekende geur’, maar op een dertiental symptomen zoals (toegenomen of veranderende) pijn, geen tendens tot genezing in de loop van de tijd of het groter worden van de wond.

Lees hier het volledige artikel.