Switchers besparen ruim 300 miljoen op vaste lasten

Met een simpele overstap naar een nieuwe energieleverancier of andere verzekeraar hebben Nederlanders het afgelopen jaar 313 miljoen euro bespaard op hun vaste lasten.
Ongeveer een derde van de opsteker (32,5%, 102 miljoen) belandde uiteindelijk op de spaarrekening. Andere belangrijke doelen waren, net als in 2014, aflossing van schuld (9%, 28 miljoen) en investeringen in huis of auto (8,8%, 28 miljoen). Opvallend is de tweede plaats voor ‘runner up’ vakantie (10,5%, 33 miljoen).
Dit blijkt uit de Nationale Vergelijkingsmonitor 2015 van vergelijkingssite Pricewise.nl, in samenwerking met onderzoeksbureau CG Selecties. Dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt onder meer in kaart hoeveel Nederlanders het afgelopen jaar zijn overgestapt, wat overstappers gemiddeld besparen en wat zij vervolgens met die besparing doen.

In de knip
De besparingen op zowel energie als zorgpolissen bedroegen gemiddeld 186 euro (vorig jaar: respectievelijk 183 euro en 239 euro). Wie switchte naar een andere autoverzekering hield gemiddeld 151 euro in de knip, tegen 128 euro in 2014.
De belangrijkste drijfveer om te veranderen van leverancier of verzekeraar is prijs. Afhankelijk van het product is 57 tot 79 procent van de respondenten vooral op zoek naar een goedkoper contract. Bij de zorgverzekering speelt dekking in relatie tot de persoonlijke gezondheidssituatie een belangrijke rol (45%). Bij de autoverzekering noemt 30 procent dekking een belangrijke drijfveer.

Grote hap
,,Vaste lasten nemen meestal een heel grote hap uit het inkomen van veel mensen. Door te vergelijken kun je die vaste lasten in één klap behoorlijk omlaag brengen’’, reageert Hans de Kok, directeur van Pricewise. Hij noemt het ‘opmerkelijk’ dat mensen met lage inkomens het minst gebruikmaken van een vergelijkssite: ,,Die groep kan daar – verhoudingsgewijs – nou juist het meest profijt uit trekken.’’ Mensen met een jaarinkomen tot 15.000 euro bruto vergelijken een stuk minder dan mensen met een salaris vanaf 60.000 euro: 73% versus 78% (zorg), 63% versus 74% (auto) en 73% versus 85% (energie).

Ingeburgerd
Vergelijken is intussen goed ingeburgerd in Nederland. Ruim de helft van de bevolking maakt gebruik van een vergelijkingssite. Dat geldt met name voor energiecontracten en zorgpolissen. Bij autoverzekeringen ligt dat wat lager (33%). Mannen vergelijken in alle drie gevallen meer dan vrouwen. Bij een nieuwe zorgpolis is het verschil miniem.

Lees hier het volledige artikel.