Bekkenbodemklachten bij mannen en vrouwen, wat is er aan de klachten te doen?

Bekkenbodemklachten komen niet alleen bij zwangere vrouwen voor, ook mánnen hebben er last van. Dat uit zich in erectiestoornissen, moeilijk kunnen plassen of obstipatie. ‘Het zijn vaak mannen met een hoge functie in het bedrijfsleven.’

Eerst even een misverstand de wereld uit helpen: bekkenbodemklachten, daar hebben dus niet alleen vrouwen last van. De probleemzone wordt vaak geassocieerd met zwangere vrouwen, maar ook oudere vrouwen én mannen kunnen door een te sterke of te zwakke spanning van de spier last krijgen bij het plassen, poepen en klachten rond de lage rug of bekken. Ook kunnen door een te sterke bekkenbodemspanning seksuele klachten ontstaan; bij vrouwen pijn bij het vrijen en bij mannen erectiestoornissen.

Klachten
De hoeveelheid en variëteit aan klachten die samenhangt met het niet goed functioneren van deze spier, is groot. “Het hele menselijk lichaam wordt sterk beïnvloed door de bekkenbodemspier,” zegt bekkenbodemoefentherapeut Djoeke Numan van Aurora Oefentherapeuten. “Zij fungeert als basissteun voor de onderkant van het menselijk lichaam, is actief bij de ademhaling, bloedsomloop en bij de toiletgewoonten. Als de er problemen zijn met de bekkenbodemspieren kunnen allerlei klachten ontstaan.”

Lees hier het volledige artikel.