KNMG: op naar een rookvrije samenleving

Verhoog de accijns op tabak. Verminder het aantal verkooppunten van tabak. Voer merkloze pakjes en een display ban in. En laat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Dit zijn de kernpunten van het standpunt tabaksontmoediging dat de KNMG vandaag publiceert. Uiteindelijke doel is een rookvrije samenleving.

Artsen hebben dagelijks te maken met patiënten die ziek worden door roken of hieraan overlijden. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Per jaar overlijden twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken. Ook meeroken is zeer schadelijk. Per dag starten honderd kinderen met roken. Roken tijdens de zwangerschap kan onder andere leiden tot miskramen, een laag geboortegewicht en afwijkingen aan het kind. Artsenfederatie KNMG roept daarom de overheid op in het vandaag gepubliceerde Standpunt Tabaksontmoediging om tot actie te komen in de strijd tegen het roken.

Effectieve maatregelen tegen verslaving
Volgens de KNMG is roken geen vrije keuze, maar een verslaving. Stoppen met roken is dan ook het breken met een verslaving en moet ook op die manier worden benaderd. De KNMG ondersteunt de maatregelen die benoemd zijn in het WHO Kaderverdrag (Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) dat Nederland mede geratificeerd heeft.

Lees hier het volledige artikel.