Ziekenhuizen en verzekeraars drukken medicijnkosten

Het afspreken van lagere prijzen lukt vooralsnog alleen bij patentvrije geneesmiddelen en biosimilars. In 2016 kunnen alle dure medicijnen nog worden vergoed. Dat verwachten zorgaanbieders en zorgverzekeraars die hierover afspraken hebben gemaakt.

De NZa heeft wel enkele klachten gekregen waarbij patiënten een duur geneesmiddel niet kregen in verband met de kosten. Dit staat in de “Monitor Contractering en inkoop geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg”.

Dure geneesmiddelen
Toch verwachten de meeste zorgverzekeraars dat de gemaakte contractafspraken toereikend zijn om alle benodigde dure geneesmiddelen in 2016 aan hun verzekerden te verstrekken. Ze zeggen dat zij de verwachte volumes zo goed mogelijk in kaart hebben gebracht. Veel ziekenhuizen daarentegen verwachten op termijn financiële knelpunten, omdat zij onvoldoende zicht krijgen op de komst van nieuwe geneesmiddelen en het aantal patiënten dat hier aanspraak op wil maken. Minister Schippers heeft hierop wat gevonden: zij is van plan een ‘nationale geneesmiddelenhorizonscan’ op te zetten waarin toekomstige ontwikkelingen in kaart worden gebracht.

Lees hier het volledige artikel.