Een huis voor opa en oma

Samen oud: de toekomst van wonen.
We willen dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Maar door de vergrijzing lopen de druk op de woningmarkt en de zorg op. Nieuwe woonvormen zijn deel van de oplossing.

In 2013 besloot het kabinet Rutte II te stoppen met publieke bejaarden- en verzorgingstehuizen, want veel te duur. Veel ouderen kunnen nog prima zelf wonen en leven, was de teneur. We willen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en eventuele zorg dáár ontvangen, via mantelzorgers of thuiszorg.

Is dat nog steeds een goed idee? Nederland telt steeds meer ouderen. Pakweg vijftig jaar geleden was minder dan één op de twaalf inwoners ouder dan 65. Nu is dat één op de vijf. En de komende jaren schiet dat door naar één op de vier. Door de gestegen levensverwachting worden ouderen ook nog eens ouder dan vroeger, waardoor het aantal 80-plussers gaat pieken. Prettig natuurlijk, dat we meer gezonde levensjaren hebben, maar met z’n allen zo oud worden zet ook druk op de maatschappij. Waar gaan alle ouderen straks wonen?

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.