Rijnstate onderzoekt: kunnen patiënten met acute alvleesklierontsteking eerder naar huis?

Kunnen we patiënten met een mild beloop van een acute alvleesklierontsteking eerder naar huis laten gaan, met goede zorg op afstand? Dat is de spannende vraag die onder het onderzoek ligt waarop PhD-student Niels Kant hoopt te promoveren aan de Universiteit Twente. Onder leiding van hoogleraar Carine Doggen en MDL-arts Marcel Spanier houdt hij de komende tijd tientallen patiënten in de gaten die in Rijnstate worden opgenomen en bij wie deze aandoening acuut opspeelt, maar zeer waarschijnlijk mild verloopt.

Patiënten met een acute alvleesklierontsteking komen doorgaans flink ziek binnen in het ziekenhuis. Forse buikpijn, afwijkende bloedwaarden en soms koorts. Om te voorspellen hoe de ziekte zich ontwikkelt, zijn de eerste 48 uur cruciaal. In de praktijk zien Niels Kant en Marcel Spanier dat een deel van de patiënten met alleen ondersteunende zorg (vocht, voeding, pijnstilling) opknapt en stabiel blijft. Toch blijven ze vijf tot zes dagen onder controle op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Daarna gaan de meeste patiënten met ontslag.

Virtueel Zorgcentrum
In het kader van zijn studie onderzoekt Niels nu, of het mogelijk is de ondersteunende zorg die deze patiënten nodig hebben, thuis te regelen, met inzet van gespecialiseerde verpleegkundigen van het Virtueel Zorgcentrum van Rijnstate. Het zou betekenen dat patiënten niet na vijf of zes dagen, maar al na twee of drie dagen naar huis gaan.
Thuis heeft de patiënt dan dagelijks telefonisch contact met een verpleegkundige uit het Virtueel Zorgcentrum. Hij vult twee keer per dag via de Luscii-app op zijn mobiel een vragenlijst in over pijn, klachten en voeding.

Lees hier het volledige artikel.