Hoogleraren patiëntveiligheid: ‘RTL-onderzoek toont doofpot aan’

Het systeem van medische missers melden deugt niet, zeggen hoogleraren patiëntveiligheid tegen RTL Nieuws. Het onderzoek dat RTL deze week publiceerde, toont aan dat 60 procent van alle missers niet wordt gemeld – dus kun je spreken van een doofpot, zeggen zij.

Uit de lijst die naar buiten kwam, blijkt dat ziekenhuizen jaarlijks zo’n 400 meldingen doen. Maar ook is bekend dat er elk jaar zo’n 970 sterfgevallen zijn door medische fouten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het instituut Nivel heeft gedaan in opdracht van het ministerie voor Volksgezondheid.
‘Geen misbruik van cijfers’
Na de publicatie van RTL Nieuws zei de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de vergelijking van die twee cijfers ‘mank gaat’. Nivel zegt hetzelfde. Maar verschillende deskundigen noemen de analyse van RTL juist en stellen dat absoluut geen misbruik is gemaakt van de cijfers, zoals in verschillende media werd gesuggereerd.
“Het is volstrekt valide om dat cijfer van 970 te gebruiken en tegen het aantal calamiteitenmeldingen af te zetten”, zegt Jan Klein, hoogleraar patiëntveiligheid aan de TU Delft. “Op het cijfer van 970 vermijdbare doden is wetenschappelijk gezien wat af te dingen. De vraag is namelijk of het voldoende significant is. Praktisch gezien en vanuit het oogpunt van de patiënt is het heel valide om daarnaar te kijken. Ook als je de ondermelding bij ziekenhuizen wilt kwantificeren. Het is nu eenmaal het cijfer dat gemeengoed is.”
Lees hier het volledige artikel.