Patiënt wordt steeds meer regisseur van eigen gezondheid

De Nederlandse patiënt wordt straks steeds meer regisseur van zijn eigen gezondheid. Dat betekent dat de zorg in toenemende mate vanuit de patiënt worden opgebouwd en thuis geleverd met monitoring en support op afstand. Zorgcentra in de buurt zullen waar nodig met support van medisch specialisten ondersteuning bieden bij eenvoudige zorgvragen.

Specialistische behandelingen zullen in een complex interventiecentrum worden uitgevoerd, waarvan er tegen het jaar 2040 verspreid over Nederland zo’n twintig tot dertig zullen bestaan. Deze centra onderscheiden door intelligent insourcing,innovative development en integrated delivery. Als gevolg van de ontwikkeling van dit soort ‘matched care’ zal de rol van de ziekenhuizen in het Nederlandse zorglandschap op termijn dan ook steeds minder prominent worden.
Financieringssysteem werkt niet mee
“De digitalisering, verdergaande transparantie, internationalisering en de groeiende regie door de patiënt zorgt ervoor dat de zorg innoveert en verschuift”, zegt Anna van Poucke, sectorleider van KPMG Health. Van Poucke: “Vooral voor de chronische zorg in Nederland is een bredere vorm van innovatie nodig. Dit soort zorg zal steeds vaker bij de patiënt thuis plaatsvinden. Op dit moment zien we hiervan al voorbeelden. Zo worden patiënten met COPD in een samenwerkingsverband met het Slingeland Ziekenhuis, Sensire en Focuscura op dagelijkse basis thuis gemonitord. Hierdoor is bij deze patiënten het aantal poliklinieken en heropnames met bijna 30% afgenomen, voelen zij zich zelfstandiger en ervaren zij minder klachten. Door de inzet van de technologie vervalt wel een flink deel van het reguliere poliwerk, waardoor de ziekenhuizen verdiensten laten vallen.
Dit is ook het belangrijkste obstakel voor dit soort nieuwe ontwikkelingen. Het financieringssysteem is niet ingesteld op deze veelbelovende vormen van nieuwe zorg. Aanbieders worden er zelfs financieel op afgerekend. Dat betekent dus dat de ziekenhuizen geen enkele prikkel hebben om aan de deze ontwikkelingen mee te werken. Gezien het feit dat de kwaliteit van de zorg omhoog gaat en de kosten omlaag, is het van groot belang dat zorgverzekeraars en overheid hiervoor op korte termijn oplossingen vinden.”
Lees hier het volledige artikel.