Kans op langdurige overleving groter bij diagnose buikvlieskanker in gespecialiseerd ziekenhuis

Kans op langdurige overleving groter bij diagnose buikvlieskanker in gespecialiseerd ziekenhuis
Patiënten die de diagnose buikvlieskanker krijgen in één van de acht gespecialiseerde ziekenhuizen, hebben een 3,5 keer grotere kans op het ondergaan van een op genezing gerichte operatie; de zogenoemde HIPEC-operatie. Ook hebben deze patiënten een betere levensverwachting.

Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Het onderzoek is eind april gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Cancer en is begin dit jaar op het internationale oncologie-congres ECCO2017 uitgeroepen  tot Best Abstract.

Levensverwachting
Met behulp van de Nederlandse Kankerregistratie zijn alle 2661 patiënten in Nederland geïdentificeerd die tussen 2005 en 2015 de diagnose buikvlieskanker uit dikkedarmkanker zonder uitzaaiingen buiten de buik kregen. Van deze patiënten werd gekeken of en wanneer zij overleden zijn, welke behandelingen zij ondergingen en in welk ziekenhuis zij hun diagnose kregen. Ziekenhuizen werden hierbij opgedeeld in acht ‘HIPEC-ziekenhuizen’ en 81 ‘verwijzende ziekenhuizen’.

Het aantal patiënten dat een HIPEC-operatie onderging varieerde sterk van 0% (in 5 ziekenhuizen) tot 50%. Eén op de 3 patiënten die de diagnose kreeg in een HIPEC-ziekenhuis onderging de HIPEC-operatie, tegenover 1 op de 9 patiënten in verwijzende ziekenhuizen. De gemiddelde levensverwachting varieerde van 3 tot 28 maanden tussen Nederlandse ziekenhuizen.

Lees hier het volledige artikel.