Geen enkele groep cliënten mag in een zorggat vallen

De ideologie van zelfredzaamheid moet zorg voor mensen die niet weten hoe ze hun leven op de rit moeten krijgen en houden niet langer bemoeilijken.Dat betoogt Klaas Mulder. (zelfstandig adviseur en docent aan de Hogeschool Utrecht)

Het is een door talloze waarnemingen bevestigd beeld dat een flink deel van de Nederlanders niet in staat is de regie te voeren over zijn eigen leven. Er liggen stapels rapporten van toonaangevende instellingen die hierop wijzen. Wie deze rapporten niet kent, kan ook door logisch denken tot de conclusie komen dat we nooit mogen verwachten dat 100 procent van de bevolking de competenties heeft voor de ingewikkelde bezigheden die bij het moderne leven horen.

En dan kun je twee dingen doen. Je kunt dat feit verheffen tot stof voor moeizame principiële discussies of je kunt gaan nadenken over hulpverleningsmethodieken die effectief zijn bij cliënten die het niet zelf snappen of niet zelf kunnen fiksen. Aan principiële discussies over zelfredzaamheid is al de nodige tijd gespendeerd.

Lees hier het volledige artikel.