Oorsuizen te lijf met gedragstherapie

Oorsuizen te lijf met gedragstherapie
In de nieuwe Europese behandelrichtlijn voor tinnitus is een aan de Universiteit Maastricht (UM) ontwikkelde therapie aangemerkt als standaardbehandeling. Het gaat om een cognitieve gedragstherapie die momenteel alleen door zorgcentra in Hoensbroek en Eindhoven wordt aangeboden.

Patiënten met ernstige tinnitusklachten blijken zoveel baat bij deze aanpak te hebben dat nu in Europees verband is besloten de gedragstherapie sterk aan te bevelen. Bovendien valt deze therapie vanaf dit jaar binnen het basispakket van de zorgverzekering.

Tinnitus staat in de volksmond beter bekend als ‘de piep in het oor’ of oorsuizen. Overigens horen patiënten niet altijd een piep, het waargenomen geluid varieert van het voortdurend ruisen van de zee tot overvliegende straaljagers. In de medische wereld wordt al jaren gezocht naar een afdoende behandeling van tinnitus.

“In het verleden zijn aanknopingspunten gezocht in de aard of het volume van het waargenomen geluid, in het toedienen van tegengeluid of in de persoonlijkheid van de patiënt”, vertelt UM-onderzoeker dr. Rilana Cima, die de cognitieve gedragstherapie ontwikkelde in samenwerking met klinische experts van Adelante Audiologie & Communicatie, het MUMC+ en professor Johan Vlaeyen. “Maar geen van die invalshoeken bleek ook maar enig effect te hebben op of een relatie te hebben met tinnitusklachten.” Momenteel bestaat de standaardbehandeling van tinnitus vooral uit geluidmaskeerders, maar volgens Cima is dat slechts symptoombestrijding.

Lees hier het volledige artikel.