Forse toename palliatieve sedatie in tien jaar tijd

Het aantal palliatieve sedaties in Nederland is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd, tot 35.500 keer. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid laat die stijging onderzoeken.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vraagt zich af of artsen vaker kiezen voor palliatieve sedatie om de euthanasieprocedure en het risico op rechtsvervolging te vermijden.

Tijdens het onderzoek van VWS, dat tot 2021 loopt, worden artsen, nabestaanden, patiënten en andere betrokkenen bij palliatieve sedatie geïnterviewd om erachter te komen waarom hiertoe is besloten. De onderzoekers komen daarna met adviezen over specifieke richtlijnen. Volgens de minister zijn het vooral huisartsen die vaker palliatieve sedatie toepassen, vooral bij oudere patiënten met kanker.

De NVVE noemt de toename van het aantal palliatieve sedaties niet verrassend. Volgens de vereniging is er de afgelopen jaren meer aandacht gekomen voor het onderwerp en voor het verlichten van pijn op het sterfbed. “Bovendien past het in de trend dat Nederlanders hun levenseinde steeds meer regisseren”.

Lees hier het volledige artikel.