Verhogen negatieve gedachten de kans op dementie?

Mensen die herhaaldelijk negatieve gedachten hebben, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van dementie. Dit melden deze maand onder andere NOS.nl, margriet.nl en diverse buitenlandse nieuwsbronnen. Ze schreven het op basis van een nieuw onderzoek dat een verband vond tussen negatieve gedachten en de ziekte van Alzheimer.

Voorkom je met optimisme dementie? Het blijkt nog veel te vroeg om dat te zeggen, maar toch kan een beetje extra optimisme geen kwaad volgens de onderzoekers. En een optimistische kijk, kun je bevorderen.

Het onderzoek vond een verband tussen regelmatige negatieve gedachten en de ziekte van Alzheimer. Een verband is echter nog geen oorzaak. Daarom is het goed om eens beter te kijken naar wat is onderzocht en wat we daarvan kunnen leren.

Regelmatige negatieve gedachten
In het onderzoek zijn ‘negatieve gedachten’ het zorgen maken over de toekomst of het blijven malen over acties of gebeurtenissen uit het verleden. Nu doet iedereen dat wel eens. Maar bij een hoge score worden iemands gedachten er meer door in beslag genomen en lukt het niet of minder goed om andere dingen uit te voeren. Ook moeten deze gedachten vaak voorkomen.

Nu was het in dit onderzoek opvallend dat de gemiddelde scores laag waren. De onderzoekers zagen dus effect van relatief weinig negatieve gedachten. Dus juist de (extreme) optimist had wat minder alzheimereiwitten dan mensen met een gemiddelde hoeveelheid aan negatieve gedachten.

Lees hier het volledige artikel.