35 decibel? Alles over snurken en wat je eraan kunt doen

Snurken is op zich onschuldig, maar voor je bedpartner storend en vaak funest voor een goede slaap. Zeker als je elke nacht een bos omzaagt. Gevaarlijk kan snurken worden als je last hebt van apneu: er komt dan weinig of geen lucht in de longen, waardoor een zuurstoftekort ontstaat en je wakker schrikt. Zo wordt het natuurlijke slaap- en waakritme verstoord.

Gevolg: concentratiestoornissen en zelfs kans op hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Wat kun je doen? Twee slaapdeskundigen leggen het uit.

Dit artikel is afkomstig uit het AD. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl.

Zes miljoen Nederlanders snurken: de helft van de mannen en 15 procent van de vrouwen. Dat loopt op met het ouder worden. Boven de 54 jaar snurken beide seksen bijna evenveel.

“Snurken wordt veroorzaakt door spierverslapping en vernauwing in de luchtwegen”, zegt Marcel Copper kno-arts, hals-hoofdchirurg en somnoloog aan de Ruysdael slaapkliniek in Amsterdam. “Daardoor kunnen de zachte weefsels in de keel tegen elkaar aan trillen. Dat zorgt voor geluid, van licht brommend of ratelend tot enorm gezaag. Dat kan zo hard zijn dat het zelfs tot lawaaischade kan leiden. Iemand die rustig in- en uitademt produceert ongeveer 25 tot 30 decibel, maar een gemiddelde snurker gaat makkelijk boven de 35 decibel. Bij waarden van 55 decibel is er sprake van serieuze geluidsoverlast. Al komt dat niet zoveel voor.”

Lees hier het volledige artikel.