Wat zeggen je voeten over je gezondheid?

De manier waarop je loopt en hoe je voeten eruitzien, kunnen een weerspiegeling zijn van je gezondheidstoestand. Plots een ander looppatroon aannemen of met je voeten beginnen slepen, kan een eerste signaal zijn van een onderliggend probleem.

Dit fenomeen kan namelijk worden veroorzaakt door perifere zenuwbeschadiging ten gevolge van diabetes, maar ook een infectie, een vitaminetekort of zelfs alcoholisme kunnen leiden tot gevoelsverlies in de voeten. Het kan ook duiden op een probleem dat gerelateerd is aan de spieren, de wervelkolom of de hersenen.

Pijnlijke voeten
Als je de hele dag op hoge hakken hebt rondgelopen of knellende schoenen aanhad, is het volkomen normaal dat je voeten pijn doen. Doen ze daarentegen pijn zonder inspanning en met comfortabel schoeisel dan is dat misschien te wijten aan een fractuur, zoals bijvoorbeeld een barstje in een botje. Zo’n stressfractuur kan het gevolg zijn van een lange afstand lopen of van een intensieve sportinspanning die een grote impact heeft op je voeten (zoals bijvoorbeeld basketbal). Als je botten verzwakt zijn door osteoporose wordt het risico op een dergelijke fractuur sowieso veel groter.

Lees hier het volledige artikel.