4,5 miljoen voor MRI-innovaties tegen dementie

Een groep Nederlandse onderzoeksinstellingen, bedrijven en maatschappelijke partners, geleid door Jaco Zwanenburg van het UMC Utrecht, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Perspectief-beurs van 4,5 miljoen euro ontvangen. Met dat geld gaat het zogenoemde ‘CHIME-consortium’ nieuwe, geavanceerde MRI-technieken ontwikkelen. Het doel? De hersenprocessen die een rol spelen bij dementie beter in beeld brengen, zodat het ontwikkelen en testen van een mogelijke behandeling effectiever wordt.

Wereldwijd zijn er 55 miljoen mensen met dementie, een hersenaandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten, en die tot op heden niet te genezen is. Vaak beginnen de processen die de ziekte veroorzaken al tientallen jaren voordat de eerste symptomen zich openbaren. Een MRI-scanner kan die processen in beeld brengen.

“Het CHIME-consortium gaat MRI-technieken ontwikkelen om deze vroege ziekteprocessen te herkennen. Dat draagt bij aan onderzoek naar mogelijke nieuwe behandelingen”, aldus onderzoeksleider Jaco Zwanenburg van het UMC Utrecht.

“Op de lange termijn geeft het ons ook meer inzicht in de oorzaak en de ontwikkeling van dementie. En dat kan artsen weer helpen om de ziekte sneller te diagnosticeren, en om patiënten beter te behandelen en in de gaten te houden.”

Lees hier het volledige artikel.