Welke medicatie helpt tegen hooikoorts en wat werkt niet?
Om af te rekenen met de symptomen van hooikoorts, heb je keuze uit heel wat geneesmiddelen. Sommige zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, voor andere heb je een voorschrift nodig. Ook de toedieningsvorm kan verschillen: hooikoortsmedicatie is beschikbaar in tabletten, neussprays en/of oogdruppels. Welke geneesmiddelen je precies nodig hebt, hangt af van je klachten.

Antihistaminica
Dit soort medicatie gaat de werking van histamine tegen. Histamine is de stof die de symptomen veroorzaakt bij een allergie. Antihistaminica blokkeren de receptoren van de cellen waar histamine op terechtkomt. Ze zijn verkrijgbaar in neusspray of tabletten. De neusspray heeft een snelle werking maar moet je meerdere keren per dag gebruiken. Een antihistaminetablet hoef je slechts één keer per dag te nemen. Antihistaminica helpen bij jeuk, niezen en een loopneus, maar hebben minder effect op een verstopte neus.

Cromonen
Cromonen verhinderen dat de lichaamseigen stoffen vrijkomen bij een allergische reactie. Ze leggen een beschermlaag rond de cellen die op pollen reageren. Cromonen zijn er in de vorm van oogdruppels en neussprays met cromoglicinezuur. Oogdruppels werken al na een paar dagen, cromoglicinezuur in neusspray begint pas na een paar weken te werken. Cromonen worden enkel gebruikt om hooikoortsklachten te voorkomen, niet wanneer je al klachten hebt.

Lees hier het volledige artikel.