Drie projecten Radboudumc gehonoreerd binnen Open Competitie ENW-XS

Drie aanvragen van het Radboudumc zijn gehonoreerd in de Open Competitie ENW-XS door NWO in het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Alessandra Cambi gaat de rol van diverse fibroblasten bij kanker onderzoeken, Pascal Miesen analyseert een belangrijke infectiefase in de muggendarm en Li Xue wil een variant op chatGPT voor eiwitvorming ontwikkelen.

De Open Competitie ENW – XS subsidies zijn bedoeld om veelbelovende ideeën, vernieuwende en risicovolle initiatieven mogelijk te maken. Het voorgestelde onderzoek is grensverleggend en op voorhand staat niet vast of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Wat telt is dat elk resultaat, zowel positief als negatief, de wetenschap vooruit helpt.

Alessandra Cambi: Kankergeassocieerde fibroblastsubtypes: wie doet wat?
Solide tumoren kapen naburige gezonde cellen om omgevingen te creëren die tumorgroei en -verspreiding bevorderen. Fibroblasten zijn cellen die in al onze organen aanwezig zijn en door de tumor worden gemanipuleerd. Deze met kanker geassocieerde fibroblasten komen in vele soorten voor: sommigen maken collageen en vergemakkelijken tumorinvasie, anderen scheiden moleculen af die het afweersysteem voor de gek houden zodat tumoren ontsnappen. De specifieke functies van deze verschillende soorten fibroblasten zijn nog onbekend. Hier zullen we nieuwe, reproduceerbare en gestandaardiseerde procedures ontwikkelen om deze verschillende soorten fibroblasten in het laboratorium te induceren om hun rol bij kanker beter te begrijpen.

Lees hier het volledige artikel.