Aap bestuurt computer met brein: uitkomst voor ALS-patiënt?

Een opmerkelijke proef in Amerika: daar heeft een aap een computerspel bestuurd met uitsluitend zijn hersenen. Wetenschappers hebben een implantaat in het brein van het dier geplaatst dat de hersenactiviteit van het dier volgt. De chip kan lezen wat het dier wil doen en het vervolgens uitvoeren. Kan dit straks bij mensen ook gebruikt worden?

Het doel van dit experiment is om te kijken of mensen met een verlamming uiteindelijk toch een computer kunnen besturen. Het klinkt misschien als iets uit de verre toekomst maar het is dichterbij dan je denkt. Het UMC Utrecht heeft inmiddels twee ALS-patiënten voorzien van een soortgelijk implantaat.

“Bij mensen met ALS vallen spierfuncties geleidelijk uit”, legt Nick Ramsey, neurowetenschapper van UMC Utrecht Hersencentrum, uit aan EditieNL. “Hand-, spraak- en oogbewegingen werken niet meer en dus kunnen deze mensen op geen enkele manier communiceren.” Door een implantaat in het brein kunnen hersenactiviteiten worden opgevangen.

Muisklik
“Deze elektroden zetten de hersenactiviteit om in een muisklik, waardoor de patiënten kunnen communiceren. Als zij proberen hun vingers te bewegen, gebeurt er niets. Maar de hersenen sturen die signalen in feite aan. En die signalen kunnen we omzetten in een muisklik, waarmee ze de computer kunnen bedienen.”

Lees hier het volledige artikel.