Actieve patiëntbetrokkenheid brengt onderzoek zeldzame huidlymfomen verder

Wat begon als een nieuwe pilotstudie naar het Sézary syndroom in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft uiteindelijk een aanzienlijke internationale impact gehad. Mede dankzij de actieve betrokkenheid van patiënten bij het onderzoek, hebben dermatologen van het LUMC belangrijke vooruitgang geboekt op het gebied van deze zeldzame huidlymfomen.

Een huidlymfoom is een zeldzame vorm van huidkanker. Een agressieve type hiervan is het Sézary syndroom, waarbij ook het bloed en de lymfeklieren worden aangetast. Deze ziekte breidt zich snel uit, ook naar andere delen van het lichaam. Een vroege diagnose is daarom essentieel. “Er zijn slechts een paar behandelopties beschikbaar en de vooruitzichten voor deze patiënten blijven zeer slecht”, zegt Safa Najidh, arts en promovendus bij de afdeling Dermatologie.

Onder leiding van Maarten Vermeer, hoogleraar Klinische Dermatologie – in samenwerking met Jacques J.M van Dongen, hoogleraar Medische Immunologie – startten LUMC-onderzoekers een pilotstudie om de tumorcellen van het syndroom te karakteriseren en de identificatie ervan te optimaliseren. Hun bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in Blood.

Lees hier het volledige artikel.