Lymfeklierkanker bij borstprotheses heel erg zeldzaam

Promotieonderzoek van Mintsje de Boer brengt risico’s op Borst Implantaat Geassocieerd Grootcellig Anaplastisch T-cel lymfoom (BIA-ALCL) in kaart. De Boer, promovendus en plastisch en reconstructief chirurg in opleiding bij het Maastricht UMC+ toont aan dat vrouwen met een borstprothese een veel hoger risico hebben om deze ziekte te krijgen dan vrouwen zonder prothese.

Echter, de absolute kans dat een vrouw met borstprotheses voor haar 75ste jaar ziekte krijgt, is heel klein: 1 op 7.000.

Het promotieonderzoek heeft belangrijke informatie opgeleverd over verscheidene aspecten van BIA-ALCL, waarmee wereldwijd beleid kon worden gemaakt rondom BIA-ALCL en patiënten optimaal geïnformeerd kunnen worden. Dit proefschrift laat zien hoe belangrijk multidisciplinaire samenwerking en goede registratie van borstprotheses zijn om het inzicht in protheses en gerelateerde complicaties te bewaken, zoals dat in Nederland door het Nederlandse BIA-ALCL Consortium en door de Dutch Breast Implant Registry (DBIR) gebeurt.

Informatie voor de patiënt voorop
BIA-ALCL is een vorm van lymfeklierkanker die voorkomt in het vocht of het kapsel rondom een borstprothese. De Boer: “Vrouwen kiezen om heel goede redenen voor borstprotheses en voor de meeste vrouwen verhoogt het hun kwaliteit van leven enorm. In Nederland heeft 1 op de 30 vrouwen een borstprothese. Dat zijn circa 200.000 vrouwen in Nederland.

Lees hier het volledige artikel.