Adempomp tegen stokkende adem verkleint toch niet risico op nog een infarct

Mensen met slaapapneu – ademstops van meer dan 10 seconden tijdens het slapen – die een hartinfarct of beroerte achter de rug hebben, lopen niet minder kans op een volgend infarct of een nieuwe beroerte als ze een ‘cpap-apparaat’ gebruiken.

Een cpap is een soort luchtpomp-met-masker die de luchtwegen moet openhouden. Artsen gingen er tot dusver van uit dat het apparaat zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een grote nieuwe studie ontkracht dit idee.
Volgens de ApneuVereniging worden 130 duizend mensen in Nederland behandeld met een cpap-apparaat. Bij slaapapneu blokkeren de tong en weke delen in de keel tijdens de slaap de ademhaling. Als de ademhaling meer dan 10 tot 15 keer per uur stokt, is er sprake van osas, het obstructief slaapapneusyndroom. Mensen met ernstig apneu hebben meer dan 30 ademstops per uur. De helft van de patiënten heeft overgewicht, een deel ook diabetes. Wie aan slaapapneu lijdt heeft ook een grotere kans op hoge bloeddruk.
Nu zal ik patiënten zonder klachten als slaperigheid overdag, niet meer zo snel doorsturen
— Sanne van Wissen, internist.
Maar 3,3 uur
Het nieuwe onderzoek is afgelopen week gepresenteerd in Rome, op het grootste cardiologiecongres ter wereld. Daar was ook Sanne van Wissen, internist met de specialisatie vasculaire geneeskunde in het Amsterdamse OLVG. Hij toon zich verrast. ‘Op onze poli, waar we mensen met hart- en vaatziekten behandelen, zoeken we actief naar patiënten met osas. We dachten altijd dat slaapapneu de bloeddruk verhoogt en zo een risicofactor is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten als een infarct of een beroerte. Omdat slaapapneu vaak goed te behandelen is, verwezen we patiënten daarom altijd door naar een longarts. Nu zal ik patiënten zonder klachten als slaperigheid overdag, niet meer zo snel doorsturen.’
Lees hier het volledige artikel.