ADHD (aandachtstoornis met hyperactiviteit): symptomen en diagnose

ADHD is een gedragsstoornis met als uitgesproken symptomen een concentratietekort, impulsiviteit en hyperactiviteit. Deze kenmerken zijn zo sterk aanwezig dat de ontwikkeling erdoor bedreigd wordt. Naar schatting 1 op 20 kinderen heeft ADHD. Integendeel tot wat vroeger werd beweerd, kan je er niet uit ‘groeien’. Ook volwassenen kunnen dus ADHD hebben.

Welke types ADHD zijn er?
Er bestaan drie types van ADHD:
Type 1: alleen aandachtsproblemen, zonder hyperactiviteit en impulsiviteit. Dit type wordt ook wel ADD genoemd. ADD wordt niet snel herkend bij kinderen. Zij vertonen immers veel minder storend gedrag dan de kinderen met de andere twee vormen van ADHD. De kinderen met ADD vallen op door dromerig, apathisch gedrag en het feit dat ze meer dan gemiddeld moeite hebben om met een taak te beginnen en hun aandacht erbij te houden. Ze vergeten ook gemakkelijk en hebben moeite om zich goed te organiseren. Kinderen met ADD presteren onder hun niveau. Dat roept problemen op bij het leren en het heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen.

Type 2: alleen impulsiviteit en hyperactiviteit, zonder de aandachtsproblemen. Over dit subtype is nog weinig bekend. Het wordt vooral gezien bij kinderen beneden de 7 jaar en zou een voorloper van het gecombineerde type 3 kunnen zijn.

Type 3: de combinatie van aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Spreken we over ‘ADHD’, dan bedoelen we meestal dit type. Dit type komt het meest voor.

Lees hier het volledige artikel./