‘Adresfraudeurs vaak ook schrijnende gevallen’

Met een goede aanpak van adres- en identiteitsfraude kunnen niet alleen meer fraudeurs worden aangepakt, het brengt ook veel schrijnende gevallen aan het licht.

Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan den Rijn, denkt dat er een wereld te winnen is met het aanpakken van adres- en identiteitsfraude.
Enorme kosten door fraude
Afgelopen woensdag werd er in Alphen aan den Rijn voor gemeentesecretarissen een bijeenkomst gehouden met als thema de aanpak van adres- en identiteitsfraude. Er werd ingezoomd op de verantwoordelijkheid van de gemeente daarbij. ‘De gevolgen van adres- en identiteitsfraude kosten de samenleving zo’n 1,2 miljard euro per jaar. Jaarlijks zijn maar liefst 200.000 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude’, aldus Spies.
De fraude kan op allerlei manieren voorkomen. ‘Denk bijvoorbeeld aan Nederlanders die eigenlijk al jaren in Spanje wonen maar wel in Nederland hun pensioen opbouwen, of aan een samenwonend stel dat nog geregistreerd staat als ‘alleenstaand’ waardoor het extra toeslagen opstrijkt. Gemiddeld zijn per gemeente ongeveer twee procent van de inschrijvingen onjuist. Op de 108.000 inwoners die Alphen aan den Rijn heeft, zijn dat er dus al tweeduizend’, zo illustreert de oud-minister.
Niet alleen criminelen
De aanpak van adresfraude levert meer op dan alleen misbruikers van uitkeringen tegengaan. Er worden door adresfraudebestrijding vaak ook schrijnende gevallen zichtbaar, zo vertelt Spies. ‘Dat vind ik persoonlijk net zo belangrijk. Er zijn veel mensen die om de paar weken naar een ander adres verhuizen en voornamelijk verblijven bij vrienden of familie, omdat ze problemen hebben met bijvoorbeeld schulden. Als de gemeente met goede adreskwaliteit deze mensen in kaart weet te brengen, kan er aan hen ook op passende wijze zorg verleend worden.’ Samenwerking is volgens Spies doorslaggevend bij een goede aanpak van de fraude.
Bij de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit zijn onder meer gemeenten, ministeries, de politie, Centraal Justitieel Incassobureau en de Belastingdienst betrokken. ‘Door de gegevens van deze partijen naast elkaar te leggen kunnen we ongewone situaties snel blootleggen. De samenwerking met deze partijen heeft Alphen zevenhonderd onderzoeken opgeleverd, waarbij we tweehonderd woningen hebben bezocht om te kijken hoe de situatie daar is.’
Lees hier het volledige artikel.