Als proefkonijn op de pijnbank

Au! Hoe doe je onderzoek naar pijn?
Voel jij meer pijn dan ik? Iedereen ervaart pijn op een andere manier en dat maakt vergelijken lastig. Hoe doe je dan onderzoek naar pijn? Redacteur *Laura ter Steege (*van Nemo Kennislink) wierp zich op als proefkonijn en onderging verschillende pijn-experimenten.

Waar ben ik aan begonnen, denk ik onderweg in de trein naar Leiden. Nieuwsgierig naar hoe je onderzoek doet naar pijn, heb ik gevraagd of ik pijntesten mag uitproberen bij het Centre for Human Drug Research (CHDR). Hier doen ze onder meer onderzoek naar pijnstillers, en hebben ze verschillende manieren om pijn op te wekken in proefpersonen. Met bijvoorbeeld warmte, kou, elektriciteit en druk.

Wie biedt zich nou vrijwillig aan voor zulke experimenten? Voornamelijk mensen die net als ik graag iets nieuws uitproberen, vertelt Ingrid Koopmans, die bij het CHDR verschillende onderzoeken naar pijnmedicatie leidt. Dat maakt deze groep proefpersonen niet representatief voor de hele bevolking. Mensen met een hoge pijngrens worden sowieso al uitgesloten van het onderzoek. Koopmans: “Het is voor ons niet mogelijk om het effect van een pijnstiller te meten, als proefpersonen zonder medicatie al de hele test uitzitten.”

Lees hier het volledige artikel.