Medisch microbiologische laboratoria in Nederland kunnen dierlijke type A griepvirussen goed aantonen

Typen A en B griepvirussen kunnen ernstige ziekte bij mensen veroorzaken. Het type A griepvirus heeft veel subtypen en komt ook bij vogels en varkens voor. In Nederland testen de zogeheten ‘medisch microbiologische laboratoria’ of mensen besmet zijn met een griepvirus. Dat geeft inzicht in hoeveel mensen besmet zijn met een griepvirus en of het virus van type A of B is.

Het H5 subtype van type A veroorzaakte wereldwijd een vogelgriep uitbraak in 2022, de grootste sinds 2003. Ook raken steeds meer zoogdieren door subtype H5 besmet. De zorg bestaat dat hierdoor de kans groter wordt dat dit virus ook mensen kan gaan besmetten (zoönose). Dat geldt ook voor varkensgriepvirussen.

De kans dat mensen besmet raken wordt nog groter als vogel- en varkensgriepvirussen zich met elkaar vermengen. Zo’n zoönose zou een nieuwe pandemie kunnen veroorzaken. Daarom is met een kwaliteitscontrole onderzocht of de laboratoria vogel- en varkensgriepvirussen kunnen opsporen. Vijftig laboratoria in Nederland, Aruba, Bonaire en Curaçao hebben deelgenomen.

Lees hier het volledige artikel.