Alvleesklierkanker: een verraderlijke ziekte

Alvleesklierkanker is kanker van de alvleesklier ook wel aangeduid met pancreascarcinoom. Het verraderlijke van deze kankersoort is dat hij vaak te laat wordt ontdekt en er dan geen genezing meer mogelijk is.

Alvleesklierkanker
Klachten ontstaan vaak pas als de tumor ook andere organen is binnengedrongen of er doorgroei is in zenuwbanen rondom de alvleesklier. Doordat de ziekte vaak pas wordt ontdekt als er dus al uitzaaiingen zijn, is het veel vaak niet meer mogelijk om te genezen. Uitzaaiingen kunnen ook ontstaan in lymfeklieren in de nabijheid. Verder kan de alvleesklierkanker via het bloed uitzaaien naar botten, lever of longen.

Alvleesklier
De alvleesklier is orgaan dat boven en achterin de buik ligt. Het is een klier met een kop (dat deel ligt onder de lever, tegen de 12vingerige darm), een lichaam ( dat deel ligt achter de maag) en een staart (dit ligt dichtbij de milt).

De alvleesklier of pancreas produceert:
– Enzymen (worden gemaakt in exocriene klieren) en zijn nodig voor de vertering van voedsel
– Hormonen (worden gemaakt door endocriene klieren) en zijn nodig voor de stofwisseling, de spijsvertering en de werking van de darmen. In de alvleesklier wordt bijvoorbeeld insuline gemaakt, die regelt hoeveel suiker zich in het bloed bevindt. Maar er wordt ook glucagon gemaakt in de alvleesklier. Die verlaagt niet de bloedsuiker zoals insuline, maar verhoogt de bloedsuiker.

Lees hier het volledige artikel.