Alzheimer en ziekte van Huntington hebben gemeenschappelijke kenmerken

Het is al langer bekend dat het eiwit tau een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie (= dementie die vaak op jongere leeftijd voorkomt)

Uit een publicatie in Nature Medicine blijkt nu dat dit eiwit ook betrokken is bij de ziekte van Huntington. “En dat werpt een nieuw licht op deze ongeneeslijke erfelijke hersenaandoening”, aldus VUmc-onderzoekers Jeroen Hoozemans en Annemieke Rozemuller. Therapieën gericht tegen het tau-eiwit die nu in ontwikkeling zijn voor ziektes als Alzheimer en frontotemporale dementie kunnen mogelijk ook helpen bij Huntington.

De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke erfelijke ziekte die meestal optreedt tussen het 30ste en 50ste levensjaar en gekenmerkt wordt door onwillekeurige bewegingen, psychiatrische symptomen en soms dementie. Het is een neurodegeneratieve ziekte, in specifieke gebieden van de hersenen sterven de zenuwcellen af. Hoewel de ziekte een genetische ziekte is, is nog steeds onduidelijk welke processen in de zenuwcellen een belangrijke rol spelen bij het afsterven van deze cellen.

Lees hier het volledige artikel.