Amsterdam UMC heeft als eerste in Europa een draadloze pacemaker geïmplanteerd

Amsterdam UMC heeft als eerste in Europa een draadloze pacemaker geïmplanteerd die communiceert met een onderhuidse ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator).

Beide apparaatjes zijn onlangs door cardioloog Reinoud Knops ingebracht bij een 38-jarige patiënt. De operatie is zonder complicaties verlopen en de patiënt is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

“Het is het eerste systeem waarbij medische apparaatjes, die los van elkaar in het lichaam geïmplanteerd zijn, met elkaar in contact staan om samen te werken. Hierdoor zal het aantal complicaties en invasieve ingrepen verminderen”, aldus Knops.

ICD bij hartritmestoornissen
Bij patiënten met een levensbedreigende hartritmestoornis wordt vaak een ICD geïmplanteerd. Als de hartritmestoornis optreedt, kan de onderhuidse defibrillator deze op twee manieren beëindigen. Allereerst kan de ICD één of meerdere elektrische schokken geven. Deze schokken worden vaak als pijnlijk ervaren als de patiënt nog bij bewustzijn is. Of de ICD geeft pulstherapie: via een draad in het hart vuurt het apparaat snel achter elkaar een aantal pulsjes af. Het voordeel van deze techniek is dat patiënten er niets van voelen, omdat de pulsjes veel kleiner zijn dan een schok. Hierdoor kan bij bepaalde ritmestoornissen het merendeel van de schokken voorkomen worden. Of de ICD pulstherapie kan geven, hangt momenteel af van het type ICD.

Lees hier het volledige artikel.