Kleine hersenen voorkomen overload muizenbrein

Op een stille zomeravond schrik je van een harde knal, maar tijdens een vuurwerkshow doet het je niks. Het zijn de kleine hersenen die dit soort signalen filteren en in context plaatsen, ontdekten neurowetenschappers van het Erasmus MC. Althans, bij muizen is dat zo.

De hele dag door zijn je hersenen beelden, geuren, geluiden en smaken aan het filteren. Wat is wel relevant en wat niet? Zonder dit filter zou je helemaal gek worden. Onderzoekers van de afdeling Neurowetenschappen van het Erasmus MC hebben nu ontdekt hoe de kleine hersenen, ofwel cerebellum, van muizen bijdragen aan het scheiden van belangrijke signalen van minder belangrijke signalen.

De sleutel blijkt te liggen bij wat één van de hoofdonderzoekers Laurens Bosman ‘Barbapapacellen’ noemt. Deze cellen, met de officiële naam purkinjecellen, zitten bij muizen én mensen in de kleine hersenen. Bosman en zijn collega’s leerden muizen om een hard geluid te negeren en wel te reageren op een zachte aanraking van de snorharen. Voor de juiste reactie werden ze beloond met water.

Lees hier het volledige artikel.