Een app voor het registreren van eten en bewegen

Het is buitengewoon lastig te weten te komen wat mensen precies doen en laten, bijvoorbeeld wat betreft dagelijks voedselgebruik en lichaamsbeweging. Vragenlijsten en dagboeken blijken nogal onbetrouwbaar en weinig valide, vandaar dat onderzoekers van de Universiteit van Maastricht onder leiding van Pepijn van Empelen eens keken of een applicatie op mobiele telefoons hier niet van pas zouden kunnen komen (J Med Internet Res. 2013;15:e214). Dat bleek, onder 30 gemotiveerde hbo-studenten, niet mee te vallen: de studenten waardeerden de app positief, maar na een week deed al bijna de helft niet meer mee. ‘Deze studie laat zien dat de mEMA-app een bruikbaar en ecologisch valide instrument is om voeding en beweging onder studenten te meten, maar dat compliance nog beperkt is,’ zo vatten de auteurs het samen.

De app, ‘Mobile-based Ecological Momentary Assessment’, stelde de studenten aanvankelijk 5, later 4 keer per dag een veertiental vragen over hun stemming op dat moment en hun voeding dan wel beweging in de afgelopen 3,5 uur. Daarnaast vulden de studenten voor en na het experiment vragenlijsten in, en de deelnemers werden in groepsgesprekken op school gevraagd naar hun ervaringen. Van de 30 deelnemers vulden 17 (57%) het online evaluatieformulier in.

Hoewel de studenten zelf meenden vrij trouw te hebben meegedaan, bleek uit de registratie van de app dat de compliance aan het eind niet hoger lag dan 44%. Op dag 1 gebruikten alle 30 studenten ten minste eenmaal de app, op dag 7 nog 14 studenten. Het tijdstip van de dag maakte niet veel uit in respons; de totale respons op alle vragen daalde van 63% op dag 1 tot 23% op dag 7.

De studenten achtten de app over het algemeen goed bruikbaar, maar vonden vooral dat ze te vaak of op ongelegen momenten werden lastig gevallen. Daar stond tegenover dat de studenten de app geregeld ook spontaan openden en de vragen invulden.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde