Artrose: gewrichtspijn door slijtagereuma en ontstekingen

Artrose veroorzaakt hevige pijnen aan of eigenlijk in de gewrichten. Het is net als artritis een reumatische aandoening. Maar ook een ontsteking speelt een rol, zo zijn de laatste inzichten. Het verraderlijke van gewrichtspijn is dat aan de buitenkant van iemand niet is te zien hoezeer je belemmerd wordt door de aandoening en hoe pijnlijk het is.

Artrose
Artrose komt bij vrouwen bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. Maar ook ouderen hebben meer kans op artrose dan jongeren. Overgewicht, zware beroepen (lichamelijk zwaar), erfelijke aanleg en te weinig bewegen vergroten de kans op het krijgen van artrose sterk

Wat is artrose?
Artrose wordt ook wel slijtagereuma genoemd. Dit omdat het kraakbeen in de gewrichten dunner, zachter en brokkelig wordt en heel snel afneemt of zelfs helemaal verdwijnt door het dagelijks gebruik. Naast de kraakbeenschade verandert het bot dat zich direct onder het kraakbeen bevindt ook. Aan de rand van de gewrichten ontstaan rare knobbels die osteofyten worden genoemd.

Daarnaast kan het bot verdikken en naar buiten groeien in de vorm van een soort uitsteeksel. Als de aandoening heel ernstig is, slijt het kraakbeen zover af dat het die uitsteeksels niet meer bedekt. Die wrijven dan zelfs over elkaar zodat ook die afsluiten. Dit is niet alleen extreem pijnlijk, maar verandert in veel gevallen ook de vorm van het gewricht. Daarom hebben sommige mensen met artrose misvormde handen of knieën.

Lees hier het volledige artikel.