Wat als je prikangst hebt? ‘Geef op tijd aan dat je angstig bent’

De coronavaccinaties beginnen en dat is goed nieuws, maar ook lastig als je bang bent voor naalden. Henk Schenk, arts en prikangstbehandelaar, weet raad.
Waar komt prikangst vandaan?
,,Niemand vindt prikken leuk, maar voor de meeste mensen is het een kwestie van even de tanden op elkaar en dan is het voorbij.

Ongeveer een op de duizend mensen is er zo angstig voor dat ze hevig gaan trillen, moeten overgeven of zelfs flauwvallen.

Soms ligt er een traumatische ervaring aan ten grondslag. Iemand heeft bijvoorbeeld ooit een pijnlijke prik gekregen of is vastgehouden tijdens het prikken. Veel mensen weten niet waar de angst vandaan komt. Ze vinden het eng dat er iets in hun lijf wordt gespoten. De fobie heeft grote gevolgen. Mensen vermijden een verre reis omdat daar een reizigersvaccinatie voor nodig is. Of ze durven met gezondheidsklachten niet naar de huisarts uit vrees dat die bloed wil afnemen, waardoor ze een goede diagnose en behandeling mislopen.’’

Wat kun je ertegen doen?
,,Kom ervoor uit dat je prikangst hebt. Als je dat niet aangeeft en naar een vaccinatie of bloedafname gaat, kan het gebeuren dat je zo bang wordt dat je wegvlucht. Of het wordt een traumatische ervaring, waarna je helemaal niet meer durft. Geef daarom op tijd aan dat je angstig bent. Het scheelt veel als degene die de prik toedient, van je fobie weet.

Lees hier het volledige artikel.