Artsen schrijven dure cholesterolverlagers vaker voor dan toegestaan: kost zorgverzekeraars miljoenen

Artsen hebben bij het voorschrijven van nieuwe medicijnen om het cholesterol te verlagen mogelijk gezondigd tegen de regels. Dat kan zorgverzekeraars miljoenen hebben gekost.

Artsen schrijven nieuwe, dure cholesterolverlagers veel vaker voor dan is toegestaan. Daardoor betalen zorgverzekeraars miljoenen euro’s voor patiënten die mogelijk geen recht hebben op die nieuwe geneesmiddelen.

Menzis en VGZ (samen ruim 6 miljoen verzekerden) hebben bij controles ontdekt dat een groot aantal vergoedingsaanvragen van artsen niet klopt. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de grootste van Nederland, zegt dat beeld te herkennen.
De twee nieuwe cholesterolverlagers worden sinds vorig jaar vergoed. De producten kosten enkele duizenden euro’s per patiënt per jaar, tegenover een paar tientjes voor de traditionele medicijnen, de statines.

De medicijnen mogen vanwege de hoge prijs slechts aan een beperkte groep patiënten worden voorgeschreven. Nederland telt ruim 2 miljoen patiënten met een te hoog cholesterol, hooguit 1 procent van die groep komt voor de nieuwe cholesterolmedicatie in aanmerking.

Lees hier het volledige artikel.