Behandeling van traumapatiënten met levensbedreigend bloedverlies

Slachtoffers van een zwaar ongeval lopen de kans om te sterven door verbloeding. Uit het promotieonderzoek van Leo Geeraedts bij VU medisch centrum blijkt dat een goede voorbereiding, training en teamwork binnen de traumazorgketen cruciaal is. Ook concludeert hij dat de toediening van vocht en bloedproducten nog beter kan. Geeraedts is 27 september gepromoveerd.

Verbloeding is één van de belangrijkste, te voorkomen doodsoorzaken bij ongevalspatiënten. Een snelle en adequate behandeling van levensbedreigend bloedverlies is daarom van levensbelang. In dit proefschrift is levensbedreigend bloedverlies als een ziekte geanalyseerd die ontstaat buiten het ziekenhuis, op het moment van het ongeval, tot het moment dat het gevaar geweken is, op de intensive care, binnen het ziekenhuis.

De behandeling bestaat uit drie belangrijke componenten: ten eerste het stoppen van de bloedingen; ten tweede de behandeling van shock middels bloedtransfusies; en ten slotte het corrigeren van bepaalde gevreesde stollingsstoornissen die vaak met deze situatie gepaard gaan, middels het tijdig toedienen van bloedproducten en stollingsfactoren.

De zorg voor deze complexe patiënt zal verder een goede voorbereiding, training en teamwork binnen en tussen alle schakels van de traumazorgketen moeten omvatten. Verder blijkt uit specifiek onderzoek in dit proefschrift dat de toediening van vocht en bloedproducten nog beter kan. Uit het onderzoek bleek dat in deze hectische situaties onvoldoende stollingsfactoren en bloedplaatjes werden toegediend.

Toekomstig onderzoek wijst in de richting van optimaliseren van de transfusiestrategie en de specifieke behandeling van de ontstane stollingsstoornissen. Vroegtijdige behandelingsmogelijkheden buiten het ziekenhuis (‘op straat’) door de ambulance en het mobiel medisch team zullen verder onderzocht moeten worden. Hierbij valt te denken aan het toedienen van bloedproducten en stollingsfactoren, maar ook aan nieuwe methoden om bloedingen, al dan niet tijdelijk, te stoppen onderweg naar het ziekenhuis.

Bron: VUmc