Bestraling ingezet voor behandeling hartritmestoornis

Door littekenweefsel in het hart gericht te bestralen kunnen patiënten met levensbedreigende hartritmestoornissen voor langere tijd van hun klachten af worden geholpen. In het Hartcentrum van Amsterdam UMC wordt deze nieuwe behandeling sinds 2020 toegepast. “Voor een selecte groep ernstig zieke patiënten biedt dit eindelijk een oplossing.”

Heel veel mensen hebben wel eens last van boezemfibrilleren, een vrij onschuldige ritmestoornis in de voorkamers van het hart. Maar enkele duizenden Nederlanders per jaar overlijden door plotse hartdood als gevolg van een ritmestoornis in de hartkamer. “Bijvoorbeeld als er op dat moment sprake is van een hartinfarct”, legt cardioloog en elektrofysioloog Pieter Postema uit. “Of als er al een litteken in de hartspier zit door een eerder hartinfarct of een andere hartspierziekte, waardoor de elektrische functie van de hartspier op hol kan slaan.”

Er bestaan werkzame maar zware medicijnen en ook kan via een katheter het ontregelde stukje van de hartspier worden opgezocht en uitgeschakeld. Maar voor een kleine groep patiënten bieden noch deze zogeheten ablatie, noch de medicijnen uitkomst. Leven met de angst voor wéér een ritmestoornis is voor deze patiënten de dagelijkse praktijk.

Lees hier het volledige artikel.