Betere samenwerking bij aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling

De VNG, Nationale Politie en het Openbaar Ministerie hebben gezamenlijk een nieuwe manier ontwikkeld om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren. Het model dat deze partijen daartoe hebben opgesteld bevat heldere afspraken over informatie-uitwisseling tussen Veilig thuis en politie en OM. Hiermee ontstaat daar waar de veiligheid van kinderen en volwassen slachtoffers in het geding is in een vroegtijdig stadium een zo compleet mogelijk beeld van de gezinssituatie en de onderliggende problematiek. Daarmee kunnen interventies op elkaar worden afgestemd.

Het ‘model samenwerkingsafspraken tussen Veilig Thuis, politie en OM’ stelt in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling op twee belangrijke terreinen een nieuwe aanpak voor van informatie-uitwisseling:

  • Een belangrijk onderdeel van het model betreft afspraken over de momenten en manier waarop informatie wordt uitgewisseld tussen vooral politie en Veilig Thuis.

    Zo zullen de Veilig Thuis organisaties voortaan bij meldingen die binnenkomende politie vragen of het gezin/adres of de personen over wie de melding gaat, bekend is.

    Als op basis van de politie-informatie blijkt dat de veiligheid van kinderen en volwassen slachtoffers in het geding is, bijvoorbeeld bij eerder (huiselijk) geweld, zedenmisdrijven of bezit van (vuur)wapens, vindt vanuit Veilig Thuis afstemming plaats met politie en OM over gezamenlijke interventies. In dat geval wisselen de drie organisaties ook informatie met elkaar uit over de casus.

  • Een ander belangrijk onderdeel is dat de officier van justitie pas een beslissing neemt over de justitiële afdoening in situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling als de informatie vanuit Veilig Thuis daarover beschikbaar is.

Lees hier het volledige artikel.