Betrouwbaarder lichaamstemperatuur meten

Alle oorthermometers in het UMC Utrecht maken vanaf komende zomer uitsluitend duidelijk wat bij patiënten de oortemperatuur is. Dat klinkt misschien logisch, maar het is een koerswijziging. Verpleegkundige Pieter Bakker: “Dit gaat de patiëntveiligheid verder verbeteren.”

Wie een te hoge lichaamstemperatuur heeft, bijvoorbeeld 38,6 graden Celsius, kampt met koorts en moet daarvoor zorg krijgen. Is de lichaamstemperatuur te laag, zeker onder de 34 graden, dan is ook actie nodig, want dan dreigen bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Logisch dus dat bij patiënten in een ziekenhuis een aantal keren per dag de temperatuur wordt gemeten. De lichaamstemperatuur is een zogeheten vitale functie, net als ademhaling, bloedcirculatie, pijn en bewustzijn, die óók allemaal nauwlettend worden gevolgd.

Op het vlak van temperatuur meten verandert komende zomer iets in het UMC Utrecht. Dit levert meer eenduidigheid van de gemeten waarden op, en daar hebben patiënten baat bij. Het balletje is twee jaar geleden gaan rollen met een constatering van Pieter Bakker. Hij is senior verpleegkundige kwaliteit en veiligheid binnen de afdeling hematologie.

Lees hier het volledige artikel.