Te weinig beveiligde plekken voor potentieel gevaarlijke personen met zware psychische problemen

Er zijn nog te weinig beveiligde plekken in de geestelijke gezondheidszorg voor overlast gevende personen met zware psychische problemen, die potentieel gevaarlijk kunnen zijn.

Dit blijkt uit een gisteren verschenen rapport van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag.

Volgens deze groep experts onder leiding van oud-burgemeester Onno Hoes moeten de ggz en de zorgverzekeraars hierin hun verantwoordelijkheden nemen. ‘Het is aan de ggz om aan de zorgverzekeraars duidelijk te maken wat er voor deze groep nodig is, en aan de zorgverzekeraars om hiervoor voldoende budget beschikbaar te stellen’, aldus voorzitter Hoes. ‘Als er partijen zijn die denken dat er mensen tussen wal en schip vallen, moet dit worden gemeld aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). We krijgen buikpijn als we denken aan wat er eventueel kan gebeuren als deze groep geen begeleiding krijgt.’

Daarnaast worstelen gemeenten, het Openbaar Ministerie en de Geestelijke gezondheidszorg met de aanpak van een groep verwarde personen met wie het in de toekomst mis zou kunnen gaan als zij onvoldoende worden begeleid. Zij kunnen niet gedwongen worden opgenomen, maar veroorzaken wel veel overlast voor bijvoorbeeld hun buren.

Lees hier het volledige artikel.