Bevriezingsmethode bij boezemfibrilleren bewezen efficiënt en veilig

Gerichte bevriezing van hartboezemweefsel rond de longaders blijkt een efficiënte en zeer veilige methode om patiënten van hun boezemfibrilleren af te helpen.

Dat is de belangrijkste uitkomst van een internationaal klinisch onderzoek waaraan Isala Hartcentrum als onderzoekscentrum heeft deelgenomen. De procedure van bevriezing, ook wel cryo-ablatie genoemd, duurt bovendien korter en leidt tot minder complicaties tijdens en na de behandeling.
Fire & Ice onderzoek
In het zogenaamde Fire & Ice onderzoek is voor het eerst een directe vergelijking gemaakt tussen ablatie door bevriezing (cryo-ablatie) en de huidige standaardmethode met radiofrequente energie (‘branden’).
“Volgens het onderzoek was 65% van alle patiënten na hun eerste ingreep verlost van boezemfibrilleren. Deze succesratio was vergelijkbaar voor beide methodes. Dankzij een verbeterde, tweede generatie cryo-ablatie technologie ligt onze succesratio momenteel zelfs op 80% na een eerste ingreep en 93% na twee ingrepen”, aldus hoofdonderzoeker dr. Arif Elvan, cardioloog bij Isala Hartcentrum. “Bijkomend voordeel voor Isala als opleidingsziekenhuis is dat de cryo-methode ook door minder ervaren hartritmespecialisten eenvoudig is uit te voeren.
Bovendien zijn ernstige complicaties (zoals beroerte of bloedingen) bij deze methode zeer zeldzaam en in ons ziekenhuis niet voorgekomen. Verder blijkt uit een nadere analyse dat cryo-ablatie een gunstiger effect heeft in de periode na de ablatie. Bij patiënten behandeld met een cryo-ablatie komen na de behandeling 50% minder elektrische cardioversies (elektrische schok om het hartritme te resetten) voor, 33% minder re-ablaties en 21% minder ziekenhuisopnames vergeleken met de standaardmethode met radiofrequente energie.”
Lees hier het volledige artikel.