Bijbetaling dreigt voor miljoenen medicijngebruikers

Miljoenen mensen lopen het risico dat ze in de loop van volgend jaar ineens moeten bijbetalen voor het medicijn bij de apotheker dat ze nu vergoed krijgen. Die extra bijdrage is meestal maar enkele tientjes per jaar, maar kan in sommige gevallen oplopen tot vele honderden euro’s.

Het kabinet schroeft voor het leeuwendeel van de ruim beschikbare middelen – bijvoorbeeld tegen diabetes, hoge bloeddruk en astma – de maximale vergoeding omlaag. Het is de laatste openstaande bezuiniging in het regeerakkoord wat betreft medicijnen. Deze ‘modernisering’ van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) moet vanaf 2022 voortaan 140 miljoen euro per jaar opleveren.

Nu worden medicijnen die je bij de apotheek haalt, zodra ze tot het basispakket zijn toegelaten, opgenomen in dit vergoedingssysteem. Onderling vervangbare middelen komen in hetzelfde ‘laatje’ terecht en voor iedere groep geldt een maximaal vergoedingsbedrag. Wil een patiënt een duurder geneesmiddel gebruiken, dan betaalt diegene het verschil uit de eigen portemonnee.

Lees hier het volledige artikel.