Bijna 9 miljoen Nederlanders geloven in wonderen

Een onverklaarbare genezing, wonderbaarlijke redding of zelfs een engel zien: de wonderen lijken Nederland nog lang niet uit. 63 procent van de Nederlandse bevolking tussen de 16 en 90 jaar gelooft in meerdere of mindere mate in wonderen.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van KRO-NCRV en Museum Catharijneconvent. Dit resultaat is op zijn minst opmerkelijk, gezien het merendeel van de Nederlanders niet meer gelovig is en zichzelf nuchter noemt. Ook opmerkelijk: een op de drie Nederlanders gelooft in beschermengelen.

Ruim 2000 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek, waaronder katholieken, moslims en niet-gelovigen. Zij vormen een representatieve dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. Een bijzondere uitkomst is dat katholieken het minst in wonderen geloven van alle religieuze Nederlanders.

Maar wonderen hebben voor de meeste Nederlanders geen religieuze betekenis meer. Slechts 6 procent associeert een wonder direct met religie. Het overgrote deel van de mensen typeert het als iets dat wetenschappelijk niet verklaarbaar is.

Ruim een op de vijf Nederlanders heeft zelf een wonder of wonderbaarlijke ervaring meegemaakt. Dit komt neer op circa 3,1 miljoen Nederlanders. Honderden hebben hun wonder gedeeld tijdens het onderzoek. ‘Op mijn meest zwarte dag tijdens mijn gevecht tegen kanker, werd de verloren trouwring van mijn overleden vader door een automonteur in zijn voormalige auto teruggevonden en werden wij daar over gebeld door de garage. Heb opnieuw mijn schouders er onder gezet.’ Aldus een van de respondenten.

Lees hier het volledige artikel.