Zorgfraude aanpakken met Fair Care-app

In Brabant wordt een app getest die fraude in de zorg moet tegengaan. Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, waarbij gemeenten verantwoordelijk werden voor onder meer thuiszorg, schoot de controle op declaraties ernstig tekort. Daardoor kregen fraudeurs in de Thuiszorg min of meer vrij spel. De Fair Care app blijkt effectief bij het voorkomen van deze form van zorgfraude.

De app is ontwikkeld door Horizon Internet Technologies van Marcel Damen, een ex-directeur van Ericsson. Na een succesvolle pilot in Tilburg wordt de anti zorgfraude app vanaf 9 maart gefaseerd ingezet bij de 2.000 klanten van Actief Zorg. Allereerst in Gilze en Rijen en in een later stadium ook in Alphen-Chaam, Baarle-Nassau Dongen en Waalwijk.
Controle op zorgfraude schiet tekort

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stelen frauderende zorgbureaus jarenlang honderden miljoenen. De frauduleuze bureaus doen dit door het declareren van uren die nooit geleverd zijn, het rommelen met pcb’s of het opvoeren van neppatiënten. De controle door gemeenten schiet al jaren tekort omdat deze papieren declaraties vaak pas maanden later verwerkt worden.

Nieuwsuur maakte eerder dit jaar een reportage waarin het OM aangaf dat de bestrijdingsplannen van het kabinet falen en dat ze het aantal fraudegevallen niet meer aan kan. De ernst van deze zorgfraude was enkele jaren geleden ook al doorgedrongen tot de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG).

Lees hier het volledige artikel.