Bloedarmoede: wat zijn de symtomen en wat kun je doen?

Bij iemand met bloedarmoede (anemie) betekent het niet dat er te weinig bloed in het lichaam zit, zoals het woord misschien wel doet vermoeden. Bloedarmoede betekent dat er te weinig rode bloedcellen in het lichaam zitten, of dat die rode bloedcellen te weinig hemoglobine of hb gehalte bevatten, of dat die cellen met daarin die hemoglobine niet goed werken. Ook kan het een combinatie van die factoren zijn.

Hemoglobine
Hemoglobine is een eiwit in het bloed. Bloed bestaat onder andere uit rode en witte bloedcellen. Rode bloedcellen zijn bijna helemaal gevuld met het eiwit hemoglobine.  Zuurstof plakt als het ware aan de hemoglobine en zorgt er op die manier voor dat zuurstof en koolstofdioxide worden vervoerd. Zuurstof is nodig om onze organen te laten werken. Het wordt als het ware opgebruikt in de organen zodat we al die dagelijkse dingen kunnen doen die we moeten doen. Bij dat proces ontstaan overigens ook afvalstoffen en dat is koolstofdioxide. Dit afvalproduct moet het lichaam weer verlaten en dat gebeurt simpelweg met het uitademen.
Wat gebeurt er als je bloedarmoede hebt?
Bij bloedarmoede wordt er minder zuurstof door het lijf vervoerd en dat kan leiden tot heel veel verschillende klachten. Een bloedtest wijst heel gemakkelijk uit of iemand aan bloedarmoede lijdt. Er wordt dan naar de Hb waarde gekeken.
Lees hier het volledige artikel.