Blokhuis: ‘Marktfalen bij wachttijden complexe psychische zorg’

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de ggz moeten ervoor zorgen dat mensen met complexe problematiek die langdurig op de wachtlijst staan, binnen vier weken worden geholpen. Zo niet, dan komt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in beweging.

Dat zegde hij woensdag toe in een debat in de Tweede Kamer over de ggz.

Er zijn structureel te lange wachtlijsten voor sommige groepen van patiënten met multiproblematiek binnen de ggz. Dat gaat onder meer om mensen met complex trauma, anorexia en suïcideproblematiek, een combinatie PTSS en autisme, zei Blokhuis. In totaal staan er ruim 37 duizend mensen op de wachtlijst in de ggz, van wie 10 duizend langer dan de treeknorm van veertien weken. Dat laatste vindt de staatssecretaris ‘ook al best lang’. Toch gaat het pas echt mis bij de patiënten met complexe psychische zorg, waar mensen vele maanden op wachten.

‘Wij zien het marktfalen’, gaf Blokhuis expliciet toe. De financiering van deze zorg is ‘de bottleneck’, stelde hij vast. Het is ‘wrang om te constateren’ dat het kennelijk voor sommige zorgaanbieders niet aantrekkelijk genoeg is om zorg voor deze patiënten aan te bieden. Volgens Blokhuis zal er aan anderen binnen de ggz-sector een bepaalde solidariteit worden gevraagd. ‘Ik wil van hen een plan dat wél matcht.’

Lees hier het volledige artikel.