Screening verlaagt sterfte aan longkanker

Minder (ex-)rokers overlijden aan longkanker als zij worden gescreend met CT op deze ziekte. Mannen die risico lopen en zich laten screenen verlagen het risico op overlijden met 24 procent. Bij vrouwen is dit effect mogelijk zelfs tot tweemaal zo groot.

Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC, UMC Groningen, UMC Utrecht, UZ Leuven en Spaarne Gasthuisgisteren in het gerenommeerde medisch wetenschappelijk tijdschrift The New England Journal of Medicine. De bevindingen zijn gebaseerd op het Nederlands-Leuvens Longkanker Screenings Onderzoek (NELSON).

Longkankersterfte
In Nederland overlijden jaarlijks zo’n tienduizend mensen aan longkanker, waarvan zesduizend mannen en vierduizend vrouwen. Bijna één op de vijf mensen die overlijdt aan kanker, overlijdt aan longkanker. De kans dat iemand met de diagnose longkanker vijf jaar later nog leeft is minder dan twintig procent. Als longkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is met behandeling wel veel te bereiken.

Screening
Hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg en hoofdonderzoeker van de studie prof. dr. Harry de Koning: “Uit ons onderzoek blijkt dat screening met een CT-scan, gevolgd door vroegtijdige behandeling, het risico op overlijden aan longkanker bij mannen verlaagt met bijna een kwart.

Lees hier het volledige artikel.