Borstreconstructie uit bovenbeen bewezen succesvol

Chirurgische verfijning voorkomt complicaties.
Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een borstreconstructie met eigen weefsel uit het bovenbeen effectief is. De in het Maastrichtse ziekenhuis ontwikkelde techniek is inmiddels bij bijna honderd vrouwen toegepast en is dan ook een uitstekend alternatief voor vrouwen die bijvoorbeeld te weinig buikweefsel hebben voor een reconstructie.

In het wetenschappelijk tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery beschrijven de chirurgen hun bevindingen.

Vrouwen die een borstamputatie moeten ondergaan vanwege borstkanker (of de genetische aanleg ervoor) kunnen kiezen voor een reconstructie. Dat kan met een kunstmatig implantaat, maar steeds vaker wordt gekozen voor een reconstructie met eigen weefsel. Momenteel worden de beste resultaten geboekt met weefsel vanuit de buik. Dat is echter niet in alle gevallen mogelijk, omdat sommige vrouwen simpelweg een te platte buik hebben. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben een succesvol alternatief bedacht.

Chirurgische verfijning
Vanaf 2012 hebben zo’n honderd vrouwen een reconstructie ondergaan waarbij gebruik is gemaakt van weefsel uit het bovenbeen en de heup. De Maastrichtse plastisch chirurgen hebben speciaal voor deze methode een aantal chirurgische verfijningstechnieken ontwikkeld om complicaties zo veel mogelijk te beperken en een optimaal esthetisch resultaat te bewerkstelligen.

Lees hier het volledige artikel.